Rekelvis

Over ons

Welkom op de website van

Familiebedrijf Rekelhof

Visserijbedrijf Rekelhof is een traditioneel familiebedrijf, dat vier generaties geleden, in 1871 is gestart door Kees Rekelhof (1849-1929). Hij viste in de nog niet drooggemaakte zuiderlegmeer, het gebied tussen Drecht en Westeinderplassen. Hij verhuisde ±1880 van de de Zuiderlegmeer naar de Herenweg 32, de plek waar het bedrijf nog steeds gevestigd is. Ongeveer 1910 nam zoon Dirk Rekelhof (1879-1957)de visserij van zijn vader over. Hij heeft altijd erg hard moeten werken om het hoofd boven water te houden met de crisis en en de 2e wereldoorlog als dieptepunten. De concurrentie was ook erg groot met veel vissers in het gebied, gevolg van de droogmakingen van Haarlemmermeer en inpolderingen.

Na de 2e wereldoorlog stond de volgende generatie te trappelen om te gaan vissen, tot afgrijzen van hun moeder. Elk beroep was beter, visserij betekende armoe. Cor (1924-2006)  en Theo (1930-2016) kregen en pakten hun kansen om te groeien en hadden ook nog het geluk dat door het voedselrijke water de visstand zeer goed was. Zij lieten in 1960 een uniek viskottertje bouwen, ‘Duc in Altum’. Zowel schubvis als aal kon optimaal benut worden. Het aantal vissers in het gebied was toen al gereduceerd tot 2 bedrijven. In 1991 nam Theo (1957), zoon van Cor, het stokje over. Veel is er niet veranderd. Er wordt nog steeds gevist met de fuiken en lijnen. De aalvangst wordt gerookt of gevild, vanuit de winkel aan de man gebracht. Ook de wintervisserij op snoekbaars en pootvis gebeurt nog zoals toen.

 

Sinds 2009 is er een gesloten tijd voor de palingvisserij gedurende september oktober en november, zodat de paling de kans krijgt om naar zee te zwemmen en zich voort te planten. De meervalpolulatie groeit elk jaar, in 2021 meer dan 600 stuks, variërend in grootte van 10cm tot 180cm. Voor de meerval loopt in 2022 een onderzoek naar aantal en groei door Sportvisserij Nederland, gevangen meervallen worden door hen gechipt. De meerval is een beschermde vis in heel Nederland. ‘Duc in Altum’ doet nog steeds trouwe dienst evenals het kleine schuitje met visbun.